RSS

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ

15 Οκτ.

Απο τη la nonna!

Και εξηγούμαι. Η συνταγή αυτή έχει ένα x-factor δυσκολίας που την κάνει πρόκληση όσο εύκολη κι αν φαίνεται. Τα υλικά απλά, πατάτες βρασμένες (5 μέτριες προς μεγάλες), τυρί τριμμένο (μισό φλιτζάνι), αβγό (ένα), ρίγανη ή καλύτερα μαντζουράνα και αλατοπίπερο. ΑΛΛΆ… αλλά (αν και δεν έχει τύχει ποτέ στη δική μου μητέρα ), ο υπεραστικός μύθος τους θέλει ενδεχομένως να διαλύονται στο τηγάνι, εάν η φωτιά δεν είναι αρκετά δυνατή, εάν φυσάει μαΐστρος, εάν περάσει μαύρη γάτα, εάν φοράς κόκκινα κοκ.

Για όποιον θέλει να το δοκιμάσει πάντως:

Βράζουμε τις πατάτες ακαθάριστες (αλλά καλά πλυμένες ε;;) μέχρι να αρχίσουν να ξεφλουδίζουν. Τις καθαρίζουμε και τις αλέθουμε -όσο είναι ακόμα ζεστές- στο μύλο του πουρέ ή τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ που πολύ μ’ αρέσει. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε το μπλέντερ, γιατί η υφή τους δεν θα είναι αυτή που θέλουμε (θα γίνουν σα λάστιχο).
Προσθέτουμε στην αλεσμένη πατάτα το αβγό, το τυρί, τη μαντζουράνα και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο αρκετές ώρες, γιατί θέλουμε να είναι σφιχτό.
Βάζουμε αλεύρι σε ένα πιάτο. Παίρνουμε μια κουταλιά από το μείγμα και την αλευρώνουμε, για να μπορούμε να την πλάσουμε σε μπαλάκι χωρίς να κολλάει. Περνάμε το κεφτεδάκι ξανά από το αλεύρι, ώστε να καλυφθεί από μια πολύ λεπτή στρώση. Έτσι κάνουμε για όλα (!).
Εντωμεταξύ έχουμε βάλει αρκετό λάδι να κάψει στο τηγάνι. Όταν λέμε να κάψει, εννοούμε να ΚΑΨΕΙ –αυτό που κάνει το λάδι λίγο πριν βγάλει μαύρο καπνό και κάνει παρανάλωμα την κουζίνα. Εντάξει, πιστεύω γίναμε κατανοητοί ότι θέλει πολύ καυτό λάδι. Γι’ αυτό και το γκάζι είναι ιδανικό σ’αυτές τις περιπτώσεις.
Ετοιμάζουμε ένα πιάτο σκεπασμένο με απορροφητικό χαρτί γιατί αργότερα δεν θα είναι ώρα να ψαχνόμαστε, και, όταν το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε μέσα τα κεφτεδάκια (λίγα λίγα όμως) ίσα ίσα για να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα γύρω γύρω. Είμαστε συνεχώς από πάνω με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα ή κάτι τέτοιο και έχουμε το νου μας, γιατί γίνονται πολύ γρήγορα και πρέπει να τα βγάζουμε.

 

Αυτό ήταν. Αν φτάσετε μέχρι εδώ, έχει κέρασμα σπίτι μου. Θ’ ακούσουμε αυτό:

Advertisements
 
2 Σχόλια

Posted by στο 10/15/2011 in φαγιά

 

Ετικέτες: , ,

2 responses to “ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕΤΑ ΦΟΒΟΥ ΘΕΟΥ

  1. laxanika14

    10/17/2011 at 20:32

    Μπράβο la nonna! Πείνασα… Και με μια σάλτσα δροσερού γιαουρτιού (ή εκλεπτυσμένου και αρωματικού τζατζικιού)θα πηγαίνει τέλεια! Λες να μπορεί να γίνει και με κολοκύθι; Και πολύ ωραίο τραγούδι! Εβίβα

     
  2. la nonna

    10/21/2011 at 09:52

    κολοκύθι θα μπορούσες να προσθέσεις λίγο στην πατάτα, γιατί μόνο του δε μπορεί να σταθεί με σκέτο αλεύρι, θα γίνει «τσιπς κολοκυθιού» (δεν΄κακή ιδέα βέβαια!)!
    για σκέτο κολοκύθι θα πρέπει να κάνεις κουρκούτι -κι αυτό απλό είναι, νερό, αλεύρι, ένα μυρωδικό, αλατοπίπερο.
    το τραγούδι μας αντιπροσωπεύει απόλυτα -what the hell am I doing drinking in LA at 26??

     

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: